Äänetön Metsä-taidenäyttely Puijolla

Puijon Majan esteettömän kansireitin varrelle avautuu 14.5.2024 Äänetön Metsä- Taidenäyttely. Näyttely on koettavissa ilmaiseksi 9.6.2024 saakka.

Taidenäyttelyn on Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopiston valokuvauksen opiskelijoiden Johanna Järventauksen ja Laura Leskisen yhteisnäyttely.

Taidenäyttely koostuu Järventauksen ja Leskisen metsäaiheisista valokuvateoksista, runoista ja ajatelmista. Taitelijat halusivat tavanomaisista näyttelypaikoista poiketen tuoda teokset esille ulos luontoon ja metsään, joka on inspiroinut heitä teosten luomistyössä. Näyttelyn nimi ”Äänetön metsä”, kuvastaa hyvin näyttelyn teemaa sekä molempien taiteilijoiden sisäistä mielenmaisemaa.
Näyttely tuo esille metsän merkityksen levon ja rauhan tyyssijana, jossa mieli ja keho voivat levähtää. Teokset toistavat metsän kauneutta ja muutosta sekä ihmisen ja luonnon suhdetta eri vuodenaikoina. Ne viestivät valosta, haaveista ja ilosta. Toisaalta näyttelyn teokset ottavat kantaa luonnon monimuotoisuuden katoamiseen metsien hakkuiden ja ilmastonmuutoksen myötä. Näyttely kutsuu kävijät hiljentymään metsään ja vahvistamaan omaa luontosuhdettaan.
Tämä on Järventauksen ja Leskisen ensimmäinen näyttely ja toteutetaan koulun opintojen puitteissa. Opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat teoskokonaisuutensa itse. Teokset toteutettiin erilaisilla tekniikoilla, kuten digitaalinen valokuvaus ja kuvan käsittely sekä valokuvan tulostus ja pohjustus puukovalevylle säänkestäväksi käsiteltynä.

Näyttelyn esillepano ja asennukset esteettömän kansireitin varrella on toteuttu yhteistyössä Puijon matkailupalvelualueen toiminnoista vastaavan Puijo Peak Oy:n kanssa.

Kokonaisvaltaisen kaikkien aistien elämyksen voit kokea yhdistämällä taidenäyttelyn Puijon laen monipuolisiin ravintolapalveluihin, kuten Puijon Majan retkiaamiaiseen tai illalliseen Puijon Tornin pyörivässä ravintolassa. Lisää tietoa Puijon lakialueen teemoitetuista luontoreiteistä.

Taiteilijoiden inspiraation lähteeseen voi tutustua 360 asteen panoraamanäkymän myötä Puijon tornin näköalatasanteella!


Ulkoilijoille kiertoreitti

Reitti ohjaa huonokuntoisen HS100 hyppyrimäen sulkualueen ohi. Puijon matkailupalvelut; Puijon Torni ja Maja, Puijontie (5555) ja esteettömät luontoreitit ovat olleet ja ovat jatkossakin avoinna normaalisti.

HS100 (aiemmin K90) hyppyrimäen huonosta kunnosta johtuen on sen ympärillä 35 metrin säteellä sulkualue, jonka sisälle ei saa mennä. Aiheesta uutisointi ja tiedotus on saattanut aiheuttaa mielikuvan, että Puijon lakialue olisi kokonaan suljettu. Tämä ei pidä paikkaansa; Puijon lakialueen matkailupalvelut ovat auki normaalisti. Puijolla yleensäkin voi liikkua kuten ennenkin hyvin pientä, rajattua ulkoilijoiden liikkumista rajoittavaa HS100 mäen sulkualuetta lukuun ottamatta .

HS100 hyppyrimäen sulkualueesta johtuen Puijon portaiden aivan ylimmäinen osa on poissa käytössä ts. HS100 hyppyritornin juurelle päättyvä osa. Puijon portaiden alkupuolikkaan jyrkän osan kulkeminen hyppyrimäkien kummulle johtavalle huoltotielle asti on täysin turvallista HS100 mäen sulkualueesta huolimatta. Huoltotieltä on merkitty ulkoilijoille sallittu kiertoreitti lakialueelle.

Kiertoreitti kulkee olemassa olevia Puijon alueen polkuja ja väyliä pitkin. Reitin pituus on noin 700 m. Puijon portaista lähtien reitti on mäkialueen huoltotie – Puijon luontopolku – Puijon Tornin esteetön luontoreitti – Puijon Torni. Osa kiertoreitistä on vielä huhtikuussa ja toukokuun alkupuolelta lumen/jään peitossa, suosittelemme pitäväpohjaisia jalkineita.


Puijo siirtyy tuulivoimaan

Tiedote, julkaisuvapaa 1.4.2024.

(JUTTU OSOITTAUTUI JÄLKEENPÄIN APRILLIPILAKSI🤗)

Puijon luonnonsuojelualue on yksi Suomen ensimmäisistä luonnonsuojelualueista, se rauhoitettiin jo vuonna 1928. Tämän johdosta haluamme olla Puijolla edelläkävijöitä kestävässä kehityksessä ja olemmekin jo siirtyneet lämmitysöljystä ekokaukolämpöön. Seuraava askel on tehdä Puijosta sähköomavarainen ja samalla hiilineutraali. Tämän aiomme toteuttaa tuulivoimalla.

Puijon tornista tuulivoimala

Tuulivoimalan merkittävin kustannuserä on tuulivoimalan perusta. Tämä vaatii usein maan muokkausta, teiden rakentamista, voimavirtayhteyksien rakentamista sekä itse tuulivoimalan pystyrungon toteuttamista. Nämä löytyvät jo Puijolta valmiina, joten itse voimalan rakentaminen vaati vain pieniä askelia.

“Havaitsimme suunnitteluryhmämme kokouksessa, että Puijon tornin pyörivä ravintola vie mahdottoman paljon sähköä ja siihen joku nakkasi, että olisipa hienoa jos sen saisi pyörimään tuulella. Tunnetusti Puijon tornin ylätasanteella tuulee usein, joten totesimme yhdessä että Puijo olisi mahtava tuulivoimalan sijoituspaikka. Heitimme haasteen Yesterdays Futuren suunnittelijoille ja heidän ratkaisu oli todella mieluinen. Tehtyjen laskelmien mukaan tulisimme olemaan vuonna 2026 paitsi energiaomavaraisia niin myös merkittävä sähkön myyjä Kuopiossa”, kuvailee idean syntyprosessia Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

Uusi voimalaitos tulisi olemaan noin 400 megawatin kokoluokassa yksi Suomen suurimmista ja selkeästi Itä-Suomen suurin. Tästä Puijon uudesta tuulivoimalasta käytetään työnimeä “Puijon turbiini”.

“Aluksi emme uskoneet toimeksiantoa ja olimme jo unohtaneet koko asian. Sitten vuoden vaihteessa Puijon delegaatio tuli toimistollemme ja uudisti toiveensa painokkaasti. Siitä alkoi innostunut suunnittelu ja uskomme löytäneemme upean ratkaisu Puijolle”, kertoo Suunnittelutoimisto Yesterdays Future Ltd:n toimitusjohtaja Santeri Mutu.

Myös muita toimintoja mahdollistuu

Alkuperäinen idea oli pyörittää Puijon tornin ravintolaa, mutta Suunnittelutoimisto Yesterdays Future Ltd maalasi kerralla isomman kuvan. Kun tuotetaan tuulienergiaa, niin samalla voidaan sähköt tuottaa kaikkiin Puijon toimintoihin. Tämä tuo itsessään jo paljon säästöjä. 

Puijon olemassa olevat toiminnot eivät kuitenkaan käytä lähellekään kaikkea tuotettua sähköä. Paikallisesti tälle sähkölle löytyi yllättävä mutta tavallaan looginen käyttötarkoitus. Kun Puijon tornin ravintolaa pyöritetään, voidaan syntyvä pyörimisliike johtaa mekaanisella akselilla tornin alla olevaan luolaan, missä mekaaninen pyörimisliike voidaan hyödyntää uudelleen myllynä. Tämä ajatus Kuopion ytimessä toimivasta jauhomyllystä tuli yllättäen vastaan – tieto suunnitelmasta oli vuotanut paikallisen viljelijäyhteisön tietoon ja he viestittivät huutavasta myllyntarpeesta viime vuotisen Lieksan myllyn palon jäljiltä. Näinpä tämä suuntaus on hyvässä tuulessa.

Toinen merkittävä avaus liittyy Puijon pimeän ajan tuotteistukseen. Pimeää aikaa on alettu hyödyntää runsaasti erilaisilla valaisuilla. Nyt syntyy tähän tarvittavaa sähköä, mutta myös syntyy ainutlaatuinen rakenne, mitä voidaan hyödyntää valaisuissa.

“Kuvitelkaa Kuopion taivaalla upea, pyörivä valonäytös. Pyöriessään Puijon turbiini pyörittää myös siihen kiinnitettyjä tietokoneohjattuja led-valoja tuottaen mitä upeimpia valoelämyksiä taivaalle. Uskomme, että tämän jälkeen Suomea ei enää tunneta revontulista vaan Puijon valoista”, maalailee Niemelä Puijon valoisaa tulevaisuutta.

Työt käyntiin pian – valmista vuonna 2026

Puijon turbiinin perussuunnittelu on valmis seuraaville askelille. Aikataututähtäin on kesäkaudessa 2026, eli silloin sähkön tulisi alkaa virtaamaan.

“Kaikki on valmiina rakentamisen aloittamista varten. Ainoastaan tarvitaan löytää investori, joka voisi toteuttaa kevyen hakemusprosessin lupien saamiseksi. Parhaillaan suunnittelemme myllärin etsintää ja valaistuksesta meillä on paljon ideoita”, riemuitsee Pekka Niemelä.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Pekka Niemelä, Puijo Peak Oy

Kuva Kuopion museo, 1963


Puijon torni 1963

Puijon torni täytti vuonna 2023 komeat kuusikymmentä vuotta. Puijon tornin rakentaminen alkoi 27.08.1962, tornin harjannostajaiset pidettiin 20.11.1962. Torni avautui yleisölle 27.07.1963.

Puijon nykyinen torni ja vanha näkötorni. Kuva vuodelta 1963: Kuva-Kalle. KUHMU. 

Lue lisää…


Kasvu Open 2022

Puijo Peak Oy valittiin mukaan Pohjois-Savon Kasvupolulle 2022. Hienoa kuulua 13 upean ja kasvuhakuisen yrityksen joukkoon, jotka ovat valittu mukaan kasvupolkuohjelmaan. Puijon matkailualueen kehittäminen on meille sydämen asia. 4seasons 4reasons.

Puijon matkailualueelle on tehty paljon uudistuksia Puijolla toimivien yritysten aluemanageri Puijo Peak Oy:n ja Puijon ravintoloiden Ravintolamestarit Oy:n toimesta.

Puijo Peak Oy kehittää Puijolle lisää aktiviteetteja. Seuraavaksi keväällä 2022 tuomme lisää digitaalisuutta luontoon Puijolla kävijöiden iloksi, tiedotamme lisää!.

Puijo Peak tekee yhteistyötä alueen matkailutoimijoiden, hotellien, oppilaitosten, seurojen, yhteisöjen, yrityskumppaneiden jne. kanssa ja haluaa mahdollistaa kehittyvällä matkailualueella ja rinnealueilla mahdollisuuksia muillekin valikoiduille toimijoille. Puijon matkailualueen vetovoimalla on suuri merkitys koko alueellemme. Uskomme matkailualueen kasvuun ja teemme sen eteen joka päivä töitä.

Kuopion kaupunki päivittää parhaillaan Puijon matkailualueen infraa 2020 luvulle. Olemme siitä todella innoissamme. Viihtyisä matkailualue tulee palvelemaan Kuopiolaisia, kotimaan matkaajia ja kv-turisteja. Tornin ja Majan palvelut ovat auki koko saneerauksen ajan! Kesän aikana rakentuuu kokonaan uusi piha-alue, lakialuetta tulee kiertämään esteettömiä luontopolkuja ja uuden tuolihissin myötä syntyy uusi saavutettavuus urheilulaaksosta matkailualueelle jne.

Puijon torni täyttää vuonna 2023 60 vuotta. Kunnioitamme Puijon tornia parhaiten huolehtimalla sen alkuperäisestä tarkoituksesta kansallismaisemien ja elämysten tuottajana sekä lisäämällä vetovoimatekijöitä maamerkkimme ympärille. Puijo Peak Oy:n arvoja ovat luonto, ulkoilma, terveys, aktiivisuus ja yhteisöllisyys.

Pekka Niemelä, Puijo Peak Oy:n yrittäjä, tj.                                                                                                              

Lue Kasvu Open tiedote tästä >>

Kasvu Openiin valitut yritykset tästä >>

 


TIEDOTTEET

Ähtäri Zoo & PUIJO PEAK OY yhteistyöhön

 

TIEDOTE ÄHTÄRI ZOO – PUIJO PEAK

YLE UUTISET 20.5.2020


Varaa palveluja tästä »  |   Ravintolat »   |   Puijo Majan lounaslista »