Kulttuuri ja design

Suomalainen design on Puijolla kaikkialla

Suomalainen design on elämäntapa, joka huomaamattamme ympäröi meitä kaikkialla. Puijolla luonto on suunnittelijamme ja inspiraatiomme, huomaat sen läsnäolon luonnonsuojelualueen lisäksi Puijon Tornissa ja sen palveluissa sekä Puijon Majassa.

Tornikahvilan ja Torniravintolan sisustuksessa ja ilmeessä olemme hyödyntäneet paikallista suunnittelu-, käsityö- ja rakennusosaamista:

Tornin matkamuistomyymälän ja saunakabinetin täydellisestä uudistamisesta on vastannut Puijo Peak Oy:n pääyhteistyökumppani Jukola Industries. Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen kaikki puupinnat kyseisiin kohteisiin on tuotettu avohakkaamattomasta puusta. Uusien tilojen katseen vangitsijana toimii upeat ja uniikit Puijon torniin ja saunakabineettiin suunnitellut 3d puupinnat.

Puijon kolme tornia

Puijo on tunnettu iät ja ajat näköalapaikkana. Tätä tarkoitusta varten kauppias ja tehtailija C.R. Dahlström rakennutti alueelle 16 metriä korkea puutornin vuonna 1856. Seuraavan 24-metrisen tornin rakennusaineena oli tiili ja se valmistui vuonna 1906. Nykyinen torni sai vaikutteita Keski-Euroopassa muotiin tulleista pyörivistä TV- ja näköalatorneista. Vuonna 1963 valmistunut betonitorni tehtiin uudella liukuvalutekniikalla, saavuttaen huikean 75 metrin korkeuden.

Puijon Torni
 • Nykyinen Puijon Torni on valmistunut vuonna 1963 ja on 75 metriä korkea
 • Tornin on suunnitellut arkkitehti Seppo Ruotsalainen
 • Tornin huippu on 224 metriä Kallaveden pinnan yläpuolella ja 306 metriä meren pinnan yläpuolella
 • Puijon torni jatkuu pitkälle maan alle. Tornin alla sijaitseva luolasto on alun perin toiminut telelaitesuojana puhelinliikenteelle. Osa on edelleen käytössä. Luolasto on yleisöltä suljettu alue, mutta sinne järjestetään 6-15 hlö ryhmille opastettuja käyntejä tilauksesta.
 • Pyörivällä ravintolalla varustettu näköalatorni oli valmistuessaan Pohjoismaiden ensimmäinen. Pyörivän mekanismin rataslaitteisto on paikallista Helinin konepajan suunnittelua ja toteutusta, edelleen yksi maailma isoimmista ratasrakenteista. Ravintola pyörähtää täydet 360 astetta ympäri vaihteesta riippuen jopa puolessa tunnissa.
Konttila

Konttila on entinen viljelyalueiltaan ja maisemiltaan alkuperäisenä säilynyt kirkkoherran pappilan torpparitila keskellä Puijoa. Konttila sijaitsee noin yhden kilometrin kävelymatkan päässä Puijon laelta pohjoiseen. Konttilassa tutustut Kuopion vanhimpaan rakennuskantaan, perinnemaisemaan ja kotieläimiin.

Kuopio

Kuopio on valtakunnallisesti tunnettu yhtenä merkittävimmistä opiskelu- ja kulttuurikaupungeista sekä vetovoima- ja kasvukeskuksista. Neljä selkeästi erilaista vuodenaikaa tarjoavat ruskaa ja revontulia, tykkylumisia puita sekä sinisiä hetkiä. Yöttömät yöt ja kaamos esiintyvät maapallomme napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähempänä napoja olemme, kuten Kuopiossa, sitä suurempi on pimeän ja valoisan ajan vaihtelu.

 • Vuoden 2023 lopussa Kuopiossa oli Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan 124 011 asukasta.
 • 4 vuodenaikaa
 • Revontulia näkyy sitä enemmän, mitä lähempänä napapiiriä olemme, myös Kuopiossa
 • Yötön yö koetaan vuosittain Kuopion korkeudella
 • Kuopiossa on Suomen puhtain ja Euroopan kuudenneksi puhtain ilma (Air Quality Report 2018 -ilmastoraportti)
 • Kuopiolaiset ovat osa maapallon onnellisinta kansaa (World Population Review)
 • Puijon luonnonsuojelualue on osa maailmallakin arvostettua Suomen luontoa. Suomi valittiin maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi (The Global Wildlife Travel Index for 2019)
Varaa palveluja tästä »  |   Ravintolat »   |   Puijo Majan lounaslista »